Krew
Krew składa się z osocza i ciałek krwi. Czerwone ciałka krwi zawierają hemoglobinę, która przenosi tlen z płuc, a zbiera dwutlenek węgla z tkanek. W 1 mm3 znajduje się przeciętnie 4,5?5 milionów krwinek czerwonych i 6?10 tysięcy krwinek białych. Krwinki białe spełniają rolę obronną przy wtargnięciu bakterii do organizmu; mogą one przenikać poza naczynia i wówczas stanowią główną część składową ropy. Poza tym mamy płytki krwi, które biorą udział w procesie krzepnięcia krwi. Krzepnięcie krwi polega na tym, że przy zetknięciu się z powietrzem lub uszkodzonymi tkankami, przy udziale płytek krwi i szeregu fermentów białko, które jest rozpuszczone w osoczu, zamienia się w półstałą galaretę (skrzep) przez wytrącenie z niego włóknika. Jest to mechanizm obronny zapobiegający utracie krwi przy każdym skaleczeniu i uszkodzeniu naczyń krwionośnych, polegający na zatkaniu przez skrzep uszkodzeń.
We krwi krążą również produkty odżywcze, ciała obronne chroniące od zakażeń (przeciwciała) oraz hormony wydzielane przez gruczoły wydzielania wewnętrznego regulujące różne czynności organizmu.
Białka osocza i ciałek krwi posiadają pewne cechy, z powodu których dzielimy krew na szereg grup w zależności od tego czy surowice krwi zlepiają krwinki tej lub innej grupy. Grupy krwi oznaczamy następująco: 0, A, B i AB. Znajomość i określanie grup krwi są niezbędne przy przetaczaniu krwi, bo przetoczenie nieodpowiedniej krwi najczęściej prowadzi do śmierci.
U dorosłego człowieka krąży w naczyniach około 4,5?5 litrów krwi, tj. około Vi3 wagi ciała.