Klasyfikacja oparzeń
Zaczerwienienie i obrzęk skóry, podwyższenie ciepłoty skóry i skargi na piekący ból są objawami miejscowymi oparzenia pierwszego stopnia.
Jeżeli na zaczerwienionej, obrzękniętej skórze wystąpią pęcherze surowicze wypełnione bursztynowym płynem lub płaszczyzny zaczerwienionej, wilgotnej, sączącej skóry pozbawionej naskórka zalicza się takie oparzenie do drugiego stopnia.
W wypadku oparzeń trzeciego stopnia stwierdza się obok zaczerwienienia skóry, strupy obumarłej skóry (oparzenie płomieniem) lub płaszczyzny pozbawione naskórka żółtobiałe (jak ugotowane) również obumarłej skóry (oparzenia płynem).
Przyjmuje się również istnienie czwartego stopnia oparzenia, gdy kończyny lub odcinki skóry i głębiej leżących tkanek ulegają całkowitemu zwęgleniu lub ugotowaniu. Najczęściej na skórze występują obok siebie różne stopnie oparzenia i wygląd oparzenia jest mieszaniną opisanych objawów. Należy stale pamiętać, że o ciężkości oparzenia decyduje przede wszystkim rozmiar oparzonej powierzchni.