Zatrucia pokarmowe
Zatrucia pokarmowe odgrywają poważną rolę w większych grupach ludzi korzystających ze wspólnego wyżywienia (wojsko, internaty, stołówki itp.) ze względu na to, że każdy błąd w przygotowaniu posiłków może wywołać masowe zachorowania.
Do najczęstszych przyczyn zatruć pokarmowych należą:
? zakażenie pokarmów drobnoustrojami i jadami bakteryjnymi,
? zatrucia grzybami, jagodami itp.,
? przypadkowe zatrucia chemiczne.
W razie wystąpienia objawów ogólnego osłabienia, bólu głowy, wymiotów, biegunki, bólów brzucha, zawrotów głowy, dreszczy, niepokoju sercowego, skłonności do omdleń, podwyższonej ciepłoty, osłabienia tętna, ratownik może podejrzewać zatrucie pokarmowe w następstwie zakażenia pokarmów drobnoustrojami chorobotwórczymi. Choroba rozpoczyna się nagle po spożyciu szkodliwego pokarmu, najczęściej po 4?6?12 godzinach. Zwykle zachorowuje równocześnie kilka do kilkuset osób z jednakowymi wymienionymi powyżej objawami.
Najczęściej łączy się to ze spożyciem wadliwie przyrządzonych potraw z mięsa, ryb, niedostatecznie wyjałowionych przez gotowanie lub użycie zepsutych produktów. Drobnoustroje chorobotwórcze mogą się również przechowywać w potrawach, których nie przegotowuje się przed spożyciem, jak lody, krem, marynaty, wędliny, pasztety itp. Potrawy z mięsa, szczególnie mielonego, jak również inne potrawy nawet dobrze przyrządzone ? po kilku godzinach przechowywania w cieple mogą stać się zbiornikiem drobnoustrojów chorobotwórczych. Dlatego posiłki przygotowane, a nie wydane, należy przechowywać w zimnie i przed podaniem ponownie zagotować.
W wypadku zatruć grzybami objawy zależą od rodzaju trujących grzybów. Do najczęstszych objawów należą: wymioty, bóle brzucha, biegunki, ślinotok. Po spożyciu niektórych grzybów dołączają się: żółte zabarwienie skóry i oczu, krwawy kolor moczu, drgawki, majaczenie, zwężenie źrenic, sinica.